فورک چیست؟ (fork)

فورک چیست؟ انواع فورک و هر آنچیز که در خصوص فورک باید بدایند!

Bitcoin Fork

فورک چیست؟

برای ایجاد یک ارز دیجیتال، برنامه نویسان یک سری کد روی بلاکچین می‌نویسند که این کد کاملا قابل دسترس است (منبع باز) و همه می‌توانند آن را ببینند. بنابراین یک ارز مجازی با ماهیت یک کوین روی بستر یک دفتر کل توزیع شده (بلاکچین) پیاده می‌شود. اگر تغییرات یا اصلاحاتی روی کد نوشته شده اعمال شود، فورک اتفاق می‌افتد. این تغییرات ممکن است ناگهانی باشد (مانند فورک اتر و اتر کلاسیک) یا طبق برنامه از قبل تعیین شده انجام شود. خود پدیده فورک به دو دسته فورک نرم (soft fork) و فورک سخت (hard fork) تقسیم می‌شود.

فورک سخت

اگر تغییرات به گونه‌ای باشد که گره‌های شبکه (کسانیکه در شبکه سرویس می‌دهند. برای مثال در بیت کوین کسانیکه نرم‌افزار بیت‌ کوین را روی سیستم‌های خود نصب کرده و بیت کوین استخراج می‌کنند) که برای ثبت تراکنش‌ها با یکدیگر در ارتباط بوده‌اند، دیگر نتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند، فورک سخت اتفاق افتاده است. به بیان ساده، اگر آپدیت جدید برای یک کوین داده شود و گره آن را روی سیستم خود نصب کند و بعد از آن به تراکنش‌های روی بلاکچین قبلی دسترسی نداشته باشد، در حقیقت فعالیت خود را روی یک بلاکچین جدید، برای یک ارز جدید و تراکنش‌های جدید ادامه خواهد داد. یعنی با اتفاق افتادن فورک سخت، یک ارز جدید با بلاکچین و گره‌های جدید ایجاد خواهد شد.

فورک نرم

در این فورک، برعکس فورک سخت، کوین یا توکن جدیدی ایجاد نمی‌شود. با اعمال کردن اصلاحات و آپدیت روی نسخه اصلی، گره ها همچنان به فعالیت خود روی بلاکچین قبلی ادامه خواهند داد. در فورک نرم معمولا اصلاحات و تغییرات به حدی جدی نیست که بلاکچین جدیدی ایجاد شود.

چرا فورک اتفاق می‌افتد؟

به طور کلی فورک از فاکتورهای سلامت یک شبکه بلاکچین است. وقتی برنامه نویسان و توسعه دهندگان یک شبکه بعد از خطا و آزمون به این نتیجه برسند که شبکه نیازمند یک سری تغییرات است و با اعمال اصلاحات کارکرد شبکه بهبود پیدا خواهد کرد، موضوع را در شبکه مطرح می‌کنند و با به اجماع رسیدن، فورک اتفاق می‌افتد. این فضای دموکراتیک که همه بتوانند نظر خود را اعلام کنند و بهترین تصمیم برای بهبود شبکه گرفته شود، از ویژگی های مهم اکوسیستم ارزهای دیجیتال است.

مجتمع کامپیوتر پایتخت